austvang (3) Braskerudsætra   Syversætre gard vesterhaigen

syversaetre

syversetrePå denne tradisjonsrike slektsgarden arrangeres rideleir, rideundervisning og turer. Det finnes hester, sauer, høner og katt. Salgsutstillinger med kunst, kunsthåndverk og husflid. Lokalhistorisk omvisning i hovedbygningens gamle stuer. Kaffeservering etter avtale. Bakst fra vedfyrt steinomn.

Utenom arrangementer, er det åpent på forespørsel for salg av håndverk, keramikk, vevarbeider, strikkekuler, tiffanyengler, tovede sitteunderlag mm., skjerf, meisebolleholdere i pil, smykker, kunstkort, bakst og honning.

 

Ridetimer og oppstalling hele året. Rideleiruker i juli. Helgeleirer i mai-okt. Utleie av beite.

Omvisning og rom: mai - september.
Utstillinger arrangeres 2-4 ganger i året.

Åpent hele året etter avtale.
Vertskap : Karen Syversætre, ridelærer 3; B.H.S. I.I.

 

SYVERSÆTRE GARD                                     

IMG 0389. 13.6.2011Syversætre er en gammel slektsgard i Bashammergrenda, øst for elvene Glomma og Flisa, i Åsnes kommune; midt i Solør i Hedmark.

I disse breie, flate bygdene langsetter Finnskogen har jorda og skogen vært det tradisjonelle livsgrunnlaget i mange generasjoner. Syversætre er, som mange andre garder en typisk ”køinn- og pottis”gard, med en gardsskog attåt. Den sandrike jorda i Glommadalføret har gjort Solør og Åsnes til et av landets beste ”pottis” - distrikt. På Syversætre har husdyr, og spesielt hester, spilt en viktig rolle. Først i det tradisjonelle jord- og skogbruket, og siden i forbindelse med avl, trav og ridesenter virksomhet. Stina og Guttorm Syversætre startet med rideleir for barn og ungdom i 1968 –som det andre sted i Norge. Dengang med ide`, inspirasjon og rideinstruktører fra Sverige. Denne virksomheten utvidet seg til helårs ridesenterdrift som varte i 20 år. Dagens eier, som er utdannet ridelærer 3,(høgeste aut. grad), driver en mindre hestevirksomhet i tillegg til sitt arbeid på en barneskole i bygda. Hun overtok i 1997, og flyttet til gards i 1999. Den dyrkede jorda leies ut til en annen gardbruker.

 

 


Nye aktiviteter er med i helheten, slik som utstillingsvirksomhet i drengestua, baking i den vedfyrte steinomnen i bryggerhuset IMG 1828og omvisning i autentiske miljø, IMG 1705i hovedbygningen.

Syversætre har mange hus. Flere er 200 år eller meir. Husa ligger i et firkantet, åpent ”Solørtun”,  og de omkranser en romslig gardsplass og en stor, koselig gammel hage.        

Hus, bygningsmiljø og kulturlandskap er viktige deler av det estetiske bildet av Syversætre. 

Dette er ting som opptar dagens eier, slik det nok gjorde også for de tidligere eiere i slektsleddene bakover i mer  enn  200 år.
Det arbeides nå sakte men sikkert med å ta vare på de gamle husa, kulturlandskapet og lokalhistoria som er knyttet   til Syversætre.
Til dette trengs både tid, pågangsmot, idealisme, tålmodighet, og ikke minst ”ærbesløst” og penger!

 

 

 

 

HESTEN er viktig på Syversætre.   IMG 1606 
I dag drives en liten hestevirksomhet med oppstallingsmuligheter, rideundervisning, rideleirer og beite-utleie.
Om vinteren kan du delta på ridekurs to ettermiddager i uka. Eller få ridetime etter avtale. I lita gruppe eller enetime. Om sommeren leies flere hester inn til bruk på RIDELEIR. Alle som deltar på rideleir, uke eller helg, overnatter i veslebygningen eller hovedbygningen. Begge hus er så godt som 200 år. I hovedbygningens spisestue, med tapet og møbler fra rundt 1900, serveres alle måltider.
Opphold på leir preges av enkelhet, med god hjemmelaget hverdagskost av lokale råvarer – så langt det lar seg gjøre. Rolig dagsrytme med hest, måltider, bading og samvær uten TV og dataspill.


Mye tid tilbringes ute, med stell av hest, riding på bane, eller turer i variert skogsterreng like ved garden. Hvis været er fint, går vi ned til Flisa elv og bader, like ved det gamle sundstedet der Karl Johan i 1818 passerte over, på veg til sin kroning i Nidaros. Bål med steiking av pølser og pinnebrød hører med til leirlivet. Kanskje blir det også en natursti for å prøve hestekunnskapene. I løpet av uka får hvert rom anledning til å være kreative, og underholde oss andre med leker, konkurranser, oppgaver, sketsjer eller lignende. Kanskje noen har med et instrument?

Voksne på rideleir vil i tillegg til ride- og hesteaktivitetene, inviteres til omvisning i stuene med historikk om garden. Programmet for de voksne vil være fleksibelt, med vekt på deltakernes ønsker. Mulighet bl.a. for en langtur. Det legges vekt på mer ”voksen” mat denne uka. Kanskje har noen lyst til å steike pizza eller brød i steinomnen ? Deltakerne har også mulighet til å dra til severdigheter i nærmiljøet eller på Finnskogen.

Rideleirukene er som regel i slutten av juni til begynnelsen av juli. Helgeleirer etter avtale, fra mai til september. Se Syversætre gard på Facebook.

 

interiør-rokkokostol-07GARDENS HISTORIE har betydd mye for identiteten, tilhørigheten og stoltheten til de som har ”ærbe”, bodd og levd livet sitt på Syversætre.
Tida fra omtrent midten på 1800-tallet til 1930-tallet er den perioden da de mest betydningsfulle tingene har skjedd for garden, ting som også har hatt betydning for bygda. Kort nevnes virksomheter i Syversætrefossen i Flisaelva: Mølle- og sagbruk, og en av de første kraftstasjoner på landsbygda i Norge.
I Bashammerberget, ovafor garden : Steinbrudd med uttak av ”svart granitt”, steinhogging og -sliping. Skolevirksomhet i drengestua på 1920-30 tallet.
I nyere tid startet rideleirvirksomhet opp fra 1968, som andre sted i Norge.

Kom en tur til Syversætre så får du høre meir.

 

 

 

Høsten 2005 startet en ny liten virksomhet på garden.
Utstillinger med kunst, kunsthåndverk, husflid og lokalhistorie holdes i skolerommet, i Drengestua.
Bygningen er fra 1910 tallet og er nylig reddet fra rivningstrusler, da den var i meget dårlig stand.
Vinteren 2006 fikk eieren Hedmark fortidsminneforenings fylkespris for 2005, for å ha reddet bygningen fra totalt forfall.

4-5 utstillinger avholdes hvert år i den rustikke og intime drengestua med delvis originalt interiør fra 1910 tallet.
I bryggerhuset, vegg i vegg; selges lokalproduserte varer av husflid, steinomnsbakst, finnskoghonning og lignende. Under utstillingene åpnes ofte en enkel ”gardskafe” i Veslebygningen (kårhuset) .
I oktober 2007 ble det invitert til intimteater i hovedbygningens storstue. Interiøret fra rundt 1900 var en tidsriktig ramme rundt ”Kristiania bohemene”. En monolog om Oda og Christian Krogh`s liv og tanker, framført av Eva von Hanno. I drengestua var det utstilling av E.von Hanno`s bilder.


IMG 0708 1
Ved de fleste arrangement på garden blir det bakt brød for salg.
Den vedfyrte steinomnen i bryggerhuset ble tatt i bruk sommeren 2008. Da var dugnadsgjengen samlet ved langbord i bryggerhuset, til pizza-steiking, kringle- og brødbakst ! Litt av en stemning! Det var iallefall 50 år sia sist steinomnen var i bruk!

 

TRANGEN.
Da HMK Harald V overvar gjenskapingen av slaget ved Trangen(1808), i april 2008, ble han eskortert av to ryttere fra Akershusiske Dragonregiment, på hester utlånt fra Syversætre gard.
Skogområdet der Trangen ligger, tilhørte i 1808, Bashammer- gardene.
I 1808 overnattet det trønderske soldater på Syversætre. Kopi av et gammelt soldatbrev finnes. På nabogarden, Svesætre, var det lasarett. På en annen gard i nærheten, Baltebøl, var det ekserserplass.

 

 

 NATUREN rundt Syversætre preges av skogen, elva og et gammelt kulturlandskap.

Det er fine muligheter for ferdsel både langs stier og veger i skogen, og langs gamle bygdeveger. Åsnes kommune har merket FYSAK løype oppe i Bashammerberget. Bare 500 m. unna Syversætre starter ”Vegen over Tolvmilsskogen” , som Finnskogen turistforening, www.finnskogen-turistforening.no , har merket like til Medskogen i Sverige. Denne gamle ferdselsåra går forbi Trangen, der det i april 1808 sto et viktig slag mellom Norge og Sverige. I 2008 var det 200 års markering, med et arrangement der slaget ble rekonstruert med soldater i tidsriktige uniformer. HMK Harald V kom til markeringen! Trangen soldater fra det ”Hoffske skiløperkompani” besøkte Syversætre under gardtassinga i 2008. Se også www.asnes.kommune.no Trangen jubileet.
Like ved Bashammerberget, som garden hviler seg inntil, ligger den fredede Losmyra, med et rikt fugleliv. Det er flere merkede stier og veger i området.

I Flisaelva er det gode fiskemuligheter. Nede ved Syversætrefossen fisker mange lokalkjente. Bading er det også muligheter for bl.a. ved ”Kulpen” badeplass, eller ved det gamle sundstedet ved Flissund bru, 10 min. gange fra Syversætre. Vil du bade riktig flott drar du til en av Glomma`s langstrakte strender.

 

                                                                ” VÆLKØMMIN teill SIVERSÆTRE” !

                                              

Der ikke annet er oppgitt, er foto tatt av K. Syversætre.

 

 

 

Ditt vertskap

syversetrevert

Karen Syversætre

Kontakt oss!

Syversætre Gard

E-post: syversaetre@hotmail.com

Telefon: 62951001

Mobil: 99257826

Finn oss på kartet!

Epost:
Emne:
Melding:

Se hva som skjer!

Kalender

September 2018
M T O T F L S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Copyright Gardtassing© 2014. All Rights Reserved.